Beskrivelse af en tur


Beskrivelse af en begyndertur

DIN FØRSTE DAG

Du lander i lufthavnen i den lille by, der hedder Arvidsjaur, som ligger 110 km syd for polarcirklen. Sammen med dine rejsekammerater, møder I her vores guide, der vil tage hånd om Jer på resten af turen.

Vi kører sammen fra lufthavnen igennem de snedækkede landskaber og ud til vores lille ødegård.

Ødegården skal være Jeres midlertidige hjem og udgangspunkt for resten af Jeres vildmarkstur. 

Når I er blevet indlogeret på Jeres værelser, er det tid til en kop kaffe og en velkomst, og imens ilden brænder i pejsen, vil vi gennemgå det program, vi har lavet til Jeres vildmarkstur.

Efter frokost skal vi til at kigge på grej.

Du har helt sikkert en masse grej med hjemmefra, og ellers skal du låne af os. Vi skal bruge meget forskelligt grej lige fra sneskovle til tape og termokander, så der bliver nok at gribe fat i. Heldigvis er det hurtig at få udleveret det, for vores instruktør har gået og pakket og gjort klar de sidste par dage.

Så skal der prøves ski, skistøvler og snesko. Når vi har sikret os, at både ski og støvler passer dig, skal vi ud og møde vinterverdenen. Vi starter lige så stille med en lektion i grundlæggende skiteknik og efter en time på ski, skal vi ind i varmen igen.

Her skal vi have aftensmad og undervisning i kuldeskader, hypotermi, og hvordan man undgår frostskader. Dette er både for Jeres egen sikkerhed men også for at sætte dig i stand til selv at kunne lave vildmarksture, hvis du får lyst til det.

 Aftenen bruger vi på at gennemgå alt grej - både vores og dit eget. Og så skal der pakkes og gøres klar til at sove ude.


Dag 2

Efter en god nats søvn og morgenmad, skal vi igennem brug af værktøj, så man ikke kommer til skade i vildmarken.

Herunder skal du også lære at lave primitiv ild og bål. Bål er en livsvigtig ting i vildmarken, som giver varme om natten og mad om dagen. Der er derudover ikke noget bedre end at sidde en frostklar nat med bålet imellem sig og vennerne og nordlyset, der leger på himlen.

Dog laver vi ikke alt på bål, og vand bruger man hurtigt rigtig meget af, så derfor du skal lære at bruge vores multifuelbrænder, før vi bevæger os ud i vildmarken.

Efter frokost skal vi ud og stå på ski igen. Vi skal ud på en lidt længere tur, hvor vi også skal øve nogle rutiner i korte pause og lange pauser, da det nemlig er vigtigt, at man ikke hverken sveder eller fryser.

Den lange pause holder vi ude i vinterlandskabet på et aftalt sted, så vi kan varme noget vand og få noget varmt at drikke med vores multifuelbrænder.

Det er også her, I skal lære om Jeres nødshelter med bivi back.


Når I har lært at lave et nødshelter,  er det på ski tilbage til gården og hente sneskovle og sovegrej.

Så går vores lille øvelse i nødshelter i gang, hvor I selv skal lave eget nødshelter med bivi back og overnatte i den. Der vil desuden være nogle små opgaver undervejs, som I skal have klaret, inden det bliver morgen.
 

Bare rolig -  det er helt normale vintervildmarksopgaver, og vi sætter naturligvis rammerne, så alle er føler sig sikre hele natten.Dag 3.

Næste morgen mødes vi ved gården, som også har været udgangspunktet for nattens lille øvelse.

Her er der en fælles gennemgang af nattens oplevelser, så alle lærer lidt fra de andre, og instruktøren kommer med input til Jeres oplevelser.

Dernæst bruger vi et par timer på at gøre klar til en ny vintervildmarksoplevelse. Så er det afsted på ski igen, og denne gang skal vi ud igennem de snedækkede skove til en frossen sø.

I ly af skoven med udsigt over den helt hvide sø af sne, skal I lære at bygge en Quinzhee, som er et udtryk for snehule.


Sneen skal stampes og skovles op i en stor bunke på næsten samme højde som en mand. Imens nogen graver, er der andre, som stamper, så sneen kan blive fast.

Når I trænger til en pause, tager vi Jer med op i skovkanten, hvor der er bygget en primitiv svedhytte. Hytten består egentlig bare af nogle store grene, der læner sig op ad hinanden pakket ind i en stor presenning. Udenfor brænder der et halvstort bål med en masse sten omkring.

Vi tager disse sten med ind i hulen, og straks stiger varmen, og det bliver så varmt at man hurtig må gå ud igen.

Nu skal I lave Jeres egne primitive svedhytter. Vi har nogle andre tips og tricks, som I kan arbejde ud fra og prøve Jer frem, så I får det bedst mulige ud af svedhytten, som skal laves ret stor.

Vi tester ikke Jeres svedhytte i aften, men står på ski ind til gården og spiser aftensmad. Vi holder en tidlig aften, da vi alle har sovet ude i nat, og selvom det er hyggeligt at sove i sneen og opleve stjernerne over sig, er det nu også ganske ok med et bad og en seng.


Dag 4

Efter morgenmaden tager vi afsted på ski igen tilbage til vores begyndende snehuler, som endnu blot er store bunker af grundigt stampet sne

Her begynder udgravningen, hvor vi starter nedefra med at grave en lille åbning og en lang gang ind i hulen, før vi graver op og laver et plato, hvor der er plads til 5 mennesker.


Ikke alle kan grave samtidigt, så dem, der graver, skal vartes op med varm chokolade og snaks.

Imens der arbejdes på hulen, skal der hentes gran - masser af gran! Det sover man nemlig helt fantastisk på.


Under frokost er der noget, vi ikke må glemme - nemlig den praktiske del af kulde- og frost skader: førstehjælpen. I lærte på den første dag, hvordan det kan undgås, men nu skal I på egen krop prøve, hvordan det er, man redder nogen eller sig selv fra at fryse rigtigt.


Derfor skal sko og strømper af, og så skal der sne på tærene. Makkeren skal være klar til at varme fødderne, når de kommer op igen, hvilket bedst lykkes inde på maven.

Henunder eftermiddagen er snehulen færdig og klar til indflytning.

Imens I flytter ind og ruller soveposen ud, tænder vi bål udenfor og tænder op i saunaen.

Resten af aftenen går med hygge om bålet og ind og ud af Jeres primitive sauna, alt imens vi håber på, at nordlyset vender tilbage.Dag 5

Næste morgen står vi op til en frostklar og stille morgenstund.

Imens I spiser morgenmaden rundt om bålet, vågner naturen langsomt op omkring Jer.

Efter morgenmaden står den på sidste skitur tilbage til gården, hvor et varmt bad og kakao eller kaffe venter på, I kommer.

Efter alle har fået varmen, og selv om det stadig brænder lidt i kinderne, er det nu tid til at vedligeholde det grej, I har lånt og aflevere det tilbage.

Det tager ikke lang tid, men når snakken går, og man også skal hygge og fortælle om, hvad der var det bedste på turen, kan tiden godt gå hurtigt.

Om aftenen er det tid til hygge, hvor vi tænder den rigtige sauna og bålet udenfor.


I aften laver vi mad over bål, for intet smager bedre end bålmad. Resten af aftenen går I frem og tilbage imellem bålet og saunaen. Der bliver serveret en lokal øl til dem, der har lyst, og vi får også lov til at smage kødet, som de lokale rensdyrmarkeder selv tørrer.


Næste morgen bliver lidt vemodig, for nu er det tid til at sige farvel for denne gang. Heldigvis er vi ikke ude i lufthavnen endnu, så snakken går lystigt på turen derud.

Vi siger pænt farvel i lufthavnen, og her slutter første del af Jeres vintervildmarkstur.

Den næste starter helt sikkert næste år, når I vender tilbage igen.


Kom ud under åben himmel - book din vildmarkstur nu


Kontakt


Kontakt os

WWW.Vildmarksrejser.dk
v/ Jan Agger
Sneppevej 10
6980 Tim

Email: vildmarksrejser@gmail.dk

Telefon: 20 77 39 95

 FacebookHjemmeside fra NemmeHjemmesider.dk